Online Therapie

Vanwege het Corona virus wordt gevraagd om zo veel mogelijk afstand te houden van anderen om verspreiding te voorkomen. Ik wil daar graag aan meewerken om ouderen en kwetsbare mensen te beschermen en overbelasting van de medische zorg te voorkomen. En daarom bied ik in deze periode behandeling online aan.

Beeldbellen
Het was even wennen, maar inmiddels heb ik al veel therapiegesprekken via beeldbellen gedaan, en ik ben erg enthousiast! Ook via beeld kan je een fijn contact vinden, van waaruit we inhoudelijk belangrijke stappen kunnen zetten naar waar je naartoe wil. Ik heb een beveiligde beeldverbinding via Therapieland.
Hoe werkt dat? Ik stuur je per mail een linkje, tien minuten voor de start van de afspraak. Als je daarop klikt, kom je in het gesprek. Het is belangrijk om op deze link te klikken vanuit Google Chrome, omdat er vanuit andere browsers soms verbindingsproblemen ontstaan. Kan je vooraf alvast checken of je camera en microfoon aanstaan? Het prettigste is via een desktop of laptop, maar via tablet of mobiel kan ook. Misschien kan je vooraf al even kijken waar je die neerzet, misschien op een paar boeken om elkaar meer te zien dan de hoeken van het plafond erachter.

EMDR
Ik heb ook een programma aangeschaft waarmee we online EMDR kunnen doen, van InSight4U. Dit gaat via de beeldbel verbinding van Skype*. Je krijgt dan een website adres en inlogcode van mij in de chat van Skype, waarmee je in het EMDR programma komt. De EMDR verloopt verder hetzelfde als live: terwijl je een beladen/nare herinnering ophaalt, krijg je een bolletje te zien dat je moet volgen, hoor je klikjes, en krijg je mogelijk ook andere opdrachten van mij om het werkgeheugen te belasten, zodat de beladen herinnering zijn lading verliest. Ik kan jou goed zien en horen en kan dus goed afstemmen wat nodig is, en jij blijft mij gedurende de emdr ook gewoon horen, en zien in de hoek van het beeld.

Wat heb je nodig:

 • Desktop, laptop of macbook (géén ipad of iphone) en oplader!
 • De nieuwste versie van Skype
 • Rustige ruimte waar geen huisdieren of gezinsleden aanwezig zijn
 • Dichtbij de wifi router
 • Niet voor het raam zitten en zeker niet als je een bril draagt (dan zijn de oogbewegingen minder goed te zien, event. aan andere kant van de tafel zitten)
 • Oortjes of koptelefoon voor de tikjes

Hoe werkt dat?

 • Zet Skype open. Zoek mij even op, onder de naam Psychologiepraktijk Van de Vijver, en doe een contactverzoek. Ik bel je dan met Skype.
 • Ga naar de chat van je beeldbel programma (tekstwolkje dat je ziet als je met je muis over het scherm beweegt), klik erop om te openen.
 • Klik op de link https://app.emdr-online.nl
 • Geef de code in die je behandelaar je geeft.
 • Zorg dat je scherm met het balletje op scherm vullend staat!
 • Je blijft je behandelaar in het klein zien omdat je via de chat van je beeldbel programma in de website gegaan bent. Zo niet, in elk geval hoor je je behandelaar.
 • Zorg dat het beeld met je behandelaar onderin staat zodat het niet door het balletje gaat.
 • Je kunt nu je EMDR starten met je behandelaar.

E-health programma’s
Naast de (beeld)gesprekken waarbij we gericht ingaan op wat voor jou van belang is, kan ik ook verschillende e-health programma’s aanbieden. Dat zijn behandelmodules waarmee je zelf aan de slag kan thuis. Het bevat uitleg (in filmpjes of woorden) en opdrachten/oefeningen die je kunt doen. Een aantal van de 98 beschikbare modules zijn: Piekeren, Sociale Angst, Omgaan met emoties, Zelfbeeld, Zelfcompassie (hoe je jezelf kan leren kalmeren bij stress), Relatieboost, en onlangs zijn ook de modules ‘Omgaan met Corona-stress en Thuiswerken’ toegevoegd.

Kosten.
De kosten en vergoeding zijn bij online behandeling hetzelfde als bij live gesprekken.

*Skype is niet AVG proof. Het liefst zou ik ook EMDR aanbieden via het beveiligde beeldbelprogramma, maar dat is niet mogelijk op een inhoudelijk goede manier. Skype werkt voor EMDR het beste omdat je de therapeut blijft zien tijdens de EMDR behandeling, dat is belangrijk en helaas niet mogelijk bij de beveiligde beeldbelverbinding van Therapieland. Het is niet zo dat Skype technisch volkomen onveilig is. Het biedt bijvoorbeeld ook eind tot eind encryptie, waarmee gegevens onderweg versleuteld worden. Maar deze dienst voldoet volgens hun leveringsvoorwaarden en gebruikersvoorwaarden niet aan de wettelijke regels in de zorg, waaronder de Wgbo, AVG en/of NEN7510. Omdat er geen goede alternatieven zijn en ik het belangrijk vind op een goede manier trauma therapie te kunnen geven – ook in deze moeilijke en rare tijden- werk ik daarom hiervoor wel met Skype. Ik zal EMDR online alleen doen als je met kennis van deze informatie een mailtje stuurt waarmee je akkoord gaat met Skype.