EMDR

EMDR, de afkorting voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing is een effectief bewezen behandelmethode die begin jaren ’90 in Amerika is ontstaan. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, en vanuit het grote succes heeft de methode ook in Nederland steeds meer bekendheid gekregen. EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld voor het verwerken van trauma’s.  Voorbeelden van traumatische gebeurtenissen zijn: een (verkeers)ongeluk, inbraak, een plotseling verlies van baan, partner of gezondheid, een aanranding of andere ingrijpende gebeurtenissen die een grote impact kunnen hebben. Klachten kunnen onder meer bestaan uit herbelevingen, nachtmerries, een voortdurend gespannen of rusteloos gevoel, en/of de neiging bepaalde situaties of gedachten te vermijden. Voor behandeling van klachten na trauma is EMDR een nr. 1 behandeling.

Inmiddels blijkt de methode niet alleen effectief bij trauma, maar blijkt dat het ook bij veel andere en mildere klachten tot grote verbeteringen kan leiden. Kort gezegd geldt dat EMDR effectief kan zijn wanneer klachten een oorsprong in het verleden hebben die (in gesprek) duidelijk te herleiden zijn. Zo kan EMDR ingezet worden bij klachten als onzekerheid (door bijvoorbeeld pesten, problemen in gezin van herkomst), somberheid, angsten, etc.

EMDR werkt vaak snel. Bij klachten die zijn ontstaan na een enkele ingrijpende gebeurtenis (bijvoorbeeld een verkeersongeval) kunnen binnen één tot enkele sessies EMDR de klachten verdwijnen of sterk afnemen. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt, duurt de behandeling uiteraard langer.

De werkwijze in het kort
EMDR is geen typische gesprekstherapie. Ik ga tijdens de sessie niet met u in gesprek over wat er opkomt; mijn rol als therapeut is er om uw verwerkingsproces op gang te brengen en in goede banen te leiden. Deze methode is daarmee ook zeer geschikt voor mensen die niet graag of makkelijk praten. Bij EMDR ga je in gedachten terug naar een samen gekozen (beladen) herinnering die dient als vertrekpunt. Vervolgens wordt er afleiding aangeboden in de vorm van oogbewegingen (je moet een bolletje volgen met je ogen) of piepjes (via koptelefoon). Je zal dan merken dat er een stroom van associaties; herinneringen, emoties, lichamelijke sensaties op gang komt en dat de lading van de herinnering geleidelijk afneemt. Er komen dan ook vaak nieuwe inzichten op, en krachtige gedachten over jezelf die toenemen in geloofwaardigheid.

Wilt u meer informatie over een EMDR behandeling in Haarlem? Bel dan geheel vrijblijvend GZ Psycholoog Marieke van de Vijver op 06-42.31.66.08 of mail naar: info@vandevijver-psycholoog.nl

Voor meer informatie zie ook:
www.emdr.nl