Slapeloosheid

Slapeloosheid
Iedereen heeft er wel eens last van dat je niet kunt slapen. Alledaagse zorgen kunnen voor slapeloze nachten zorgen. Als deze slaapproblemen vaak voorkomen en niet beperkt blijven tot een korte periode, wordt het al een stuk vervelender en heeft u wellicht last van chronische slapeloosheid (medisch: insomnie). Er zijn drie verschillende vormen van slapeloosheid te onderscheiden:

  1. Niet kunnen slapen.
  2. Vaak wakker worden
  3. Te vroeg wakker worden

Veel voorkomend probleem
Slaapproblemen zijn zeker niet zeldzaam. Dertig procent van alle volwassen heeft wel eens moeite in slaap te vallen, en bij een op de zeven volwassen is er sprake van een slaapstoornis. Dat is aan de orde wanneer je regelmatig slecht slaapt, meer dan een maand achter elkaar, waarbij je duidelijk minder goed functioneert overdag. Naast slaapproblemen bij volwassenen kunnen ook slaapproblemen bij kinderen en slaapproblemen bij peuters ontstaan.

Normale slaap
Slaap neemt een belangrijk deel van ons leven in beslag. Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Hoewel volwassenen gemiddeld 7 á 8 uur per nacht slapen, verschilt de slaapbehoefte per persoon. De een heeft minder slaap nodig om zich uitgerust te voelen dan de ander. Vrouwen hebben over het algemeen wat meer slaap nodig dan mannen. Slaap is nodig om te herstellen van de inspanningen van de dag, en zo weer energie op te doen.

Klachten
Slaapproblemen kunnen tot diverse klachten leiden. Op de korte termijn betreft dit bijvoorbeeld weinig energie, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en geheugenproblemen. Maar slaapproblemen kunnen hiernaast ook leiden tot een vicieuze cirkel. Wanneer je gaat slapen ontstaat de gedachte ‘ik zal vast weer niet kunnen slapen’. Deze gedachte leidt tot stress, waar je juist voor slaap ontspanning nodig hebt. Als slaapproblemen lang voortduren, kunnen depressieve klachten of een depressie ontstaan – zelfs als de oorspronkelijke aanleiding voor de al verdwenen is.

Oorzaken
Stress en verkeerde leefgewoonten zijn de meest voorkomende oorzaken voor slaapproblemen. Stress zorgt ervoor dat het menselijk lichaam in een alerte staat blijft, terwijl je juist ontspanning nodig hebt om te kunnen slapen. De zorgen kunnen op allerlei gebieden betrekking hebben, zoals onder meer een conflict, hoge werkdruk, problemen met de opvoeding of geld, of relatieproblemen. Een verstoord dag/nachtritme (zoals bij beroepen met nachtdiensten) of leefgewoontes zoals koffie ’s avonds kunnen ook negatieve invloed hebben op de slaap. Hiernaast kunnen traumatische gebeurtenissen leiden tot slaapproblemen en nachtmerries.

Slaapstoornis behandeling?
Als je al een tijd last hebt van slapeloosheid, dan kan je je aanmelden voor behandeling. In een gesprek kunnen we kijken naar de oorzaken van jouw slaapproblemen en kunnen we een plan maken om ervoor te zorgen dat je weer goed kan slapen zonder gebruik te hoeven maken van slaappillen of andere medicijnen. Wacht er niet te lang mee, het zou zonde zijn de klachten te laten verergeren terwijl je soms in een paar gesprekken al handvatten hebt om weer uitgerust zelf de uitdagingen van het leven aan te pakken.

Bel voor een gratis telefonische intake -geheel vrijblijvend- met Marieke van de Vijver (GZ Psycholoog in haarlem): 06-42.31.66.08 of mail: info@vandevijver-psycholoog.nl